Nieuws

Herdenkingsceremonie bevrijding Breda

24-10-2017 18:00

Herdenkingsceremonie bevrijding van Breda

De Poolse Ambassadeur wilt graag, iedereen uitnodigen om deel te nemen aan de jaarlijks terugkerend herdenking van de bevrijding van Breda door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanisław Maczek. De ceremonie zal op meerdere dagen en locaties gehouden worden:

 • Zaterdag 28 Oktober
 • Begraafplaats te Oosterhout, Veenseweg 45
 • Begintijd 10:30
 • Zondag 29 Oktober
 • Ginneken begraafplaats, Ginnekenweg 333
 • Begintijd 10:45
 • Zondag 29 Oktober
 • Begraafplaats Ettensebaan
 • Begintijd 12:30

De poolse ambassadeur heeft een leuke aankondiging laten maken voor de ceremonie. Deze is hier te zien

Ga naar nieuwsbericht

In Breda veranderde het leven van veel Poolse soldaten

29-09-2017 16:00

Crossroads Brabant

Op zondag 8 oktober 2017 neemt het Generaal Maczek Museum deel aan het evenement dat in het kader van  de Crossroads Brabant 40/45-Dag wordt georganiseerd. Tussen 11.00 en 16.00 uur vertellen vrijwilligers van het Generaal Maczek Museum bij een aantal graven het verhaal van de gesneuvelde soldaten: waarom ze in dienst zijn gegaan, onder welke omstandigheid ze gesneuveld zijn, hun militaire carrière; kortom deze “outdoor experience” stelt de beleving centraal. Re-enactors geven de bezoeker een inkijkje in het dagelijkse leven van de Poolse militair.

 • Wanneer: 8 oktober 2017
 • Hoelaat: Tussen 11:00 en 16:00
 • Waar: Op het Pools militair ereveld
 • Website: Crossroads Brabant 40/45

De Stichting Crossroads Brabant 40/45 heeft als doel, om in het kader van 75-jaar bevrijding van onze provincie in 2019, het WOII-erfgoed goed in kaart te brengen en een breed scala aan evenementen te organiseren en te ondersteunen. Op deze dag bieden vier musea in Brabant, t.w. Oorlogsmuseum Overloon, Nationaal Monument Kamp Vugt, Museum Bevrijdende Vleugels en het Generaal Maczek Museum samen met Erfgoed Brabant een speciaal programma aan waarin levensveranderende verhalen - de kern van Crossroads - centraal staan. Het publiek kan luisteren naar bijzondere verhalen én vindt er ook een plek om zijn of haar verhaal kwijt te kunnen.

Het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda is één van de 49 begraafplaatsen in Nederland waar de gesneuvelde militairen van de 1e Poolse Pantserdivisie hun laatste rustplaats gevonden hebben. Met zijn kleine 200 militairen, waarvan velen de 25-jarige leeftijd nog niet bereikt hadden, is dit de grootste Poolse militaire begraafplaats in Nederland. Elk graf heeft zijn eigen ingrijpend verhaal. Daarnaast wordt ook informatie gegeven over de plannen van het in 2019 te openen Generaal Maczek Memorial dat  achter het Ereveld zal worden gebouwd. In 2019 is het namelijk 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanisław Maczek.

Zoon van een poolse soldaat over de poolse erfenis in Breda

24-01-2018 13:45

Crossroads Brabant

Voorzitter Generaal Maczek Museum, Frans Ruczynski vertelt over het belang van het Generaal Maczek Memorial voor stad en regio.

Zie hier de video

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Februari 2018

Beste Lezer,
De tweede nieuwsbrief van het Generaal Maczek Memorial is een feit het is een tijdje stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat er niets is gebeurd. Achter de schermen is er hard doorgewerkt.

Link naar de nieuwsbrief

Nieuwsbrief Juli 2017

Beste Lezer,
De eerste nieuwsbrief van het Generaal Maczek Memorial ligt voor u. Op deze manier wil het bestuur van de Stichting Generaal Maczek Memorial u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. We berichten u over de activiteiten met betrekking tot de Fondsenwerving. Houden u op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot het ontwerp en de bouw en besteden aandacht aan onze samenwerking met het Generaal Maczek Museum en de Vereniging eerste Poolse Pantserdivisie. Wij wensen u veel leesplezier, zijn benieuwd naar uw reactie. Laat deze achter via onze contactpagina

Willem Krzeszewski, voorzitter

Link naar de nieuwsbrief